fredag 28 september 2012

Boktips - Kårnulf was here

Jag har tipsat om denna förut, det vet jag, men det tåls att göras igen för detta är min absoluta favoritbok som jag har läst jag vet inte hur många gånger. Den har följt med mig under många jobbiga perioder i mitt liv och den ger mig alltid trygghet.

Jag kopierar vad som står om den på adlibris.se eftersom jag själv har svårt att finna ord om denna underbara bok:

""När jag och min bästis Anna är femton flyttar hon hem till en trettio år äldre man som heter Charles. Vi sitter ofta i soffan på hans inglasade veranda och äter chokladkladdkaka och sköljer ner Sobril och Rohypnol med te och honung. Vi håller alltid varandra i handen när vi somnar."

Så börjar Kårnulf was here - en dokumentär roman om det som skaver. Det handlar om människor som på olika sätt försöker att skaffa sig en plats i samhället men som hamnar utanför ramarna. Moa som knaprar Valium för att klara av att gå på sina svenskalektioner, Ida som drömmer om att bli au-pair hos Madonna och Cecilia som föredrar att gömma sig hos torskar som misshandlar henne framför att hamna på institution.

Kårnulf är en reaktion på en vuxenvärld som abdikerat och ett samhälle som föredrar att förenkla. Men Kårnulf är också motstånd, lust, kärlek, nyfikenhet och vänskap. Ett försök att skapa ett eget utrymme och hantera känslan av att det finns något som skulle vara förutbestämt eller normalt, något man själv inte har tillgång till.

Kårnulf was here är en hembygdsskildring från Sverige.

Josefine Adolfsson (född 1973) har läst på Dramatiska Institutet i Stockholm, skrubbat golv i Köpenhamn, varit med att bygga upp Lava/Kulturhuset i Stockholm och gjort flera uppmärksammade reportage och radiodokumentärer. Kårnulf was here är hennes debut som författare."

Inga kommentarer: