torsdag 8 mars 2012

Vighet och styrka innan pole dance?

Nu tar jag upp det här en gång för alla. För jag vet inte hur många gånger jag har fått höra "Jag måste nog vänta med att börja med pole dance för jag vill bygga upp min styrka och vighet först. Kommer aldrig klara det annars" som argument. Det är alltså tjejer som så gärna vill börja att träna pole men som tror att dom inte har styrkan för det. Många tror att man måste vara vig och ha styrka för att börja.

Detta är INTE sant. När jag började (augusti 2010) hade jag inte stretchat en enda gång i mitt 22 åriga liv. Hade aldrig varit på gym (okej 2 eller 3 halvdana försök sedan tröttnade jag) Jag var alltså HELT otränad. HELT. Gick inte ens ut på promenader. Jag hatade att träna. Fyfan det fanns liksom inget tråkigare.

... Tills jag började med pole dance.

Passen på studion där jag går är uppbyggda på ett sätt som gör att man utvecklas inom allt. Det är ca en timmes uppvärmning med styrka och stretch innan trickträningen och dansen sätts igång. Hela passet är 2 timmar sammanlagt, dvs; man hinner med otroligt mycket.

Styrkan och stretchen är olika beroende på vilken nivå man går men det är allt från armhävningar, plankan/sidoplankan, spagatstretch, innerlårsstretch, stå på händer, jägarvilan (sitta i 90 grader) poleups, handledsträning, situps från tricket "cross knee release" och andra magövningar till övningar med hantlar med lätta vikter för att träna på uthålligheten (uthållighet är en viktig del i pole dance, man stannar kvar länge i många trick och ska ta sig in i tricken så långsamt och snyggt som möjligt)

Så tro mig när jag säger att du kommer bygga upp din styrka och vighet allt eftersom. Du kommer knappast få börja med att klättra och göra tunga trick. Som nybörjare får man lära sig olika snurrar, dans och poser mot stången samt hur man ska gå, röra armar och händer, krypa och resa sig upp från golvet.

Senare kommer hänga upp och ner på stången, klättra, hänga i ett ben, mer statiska trick osv osv.

Jag var så fruktansvärt ovig och svag när jag började. I innerlårsstretchen kunde jag inte böja mina ben mer än till 90 grader. Jag orkade inte göra armhävnigar på tårna (knappt på knäna heller) Men övning ger färdighet och det är jag ett levande bevis till.

Sitter du och funderar på att börja; GÖR DET! Du kommer garanterat inte vara ensam om att vara otränad och ovig, och om så är fallet så vad gör det?! Du är där för din skull och inte för någon annan. Du ska aldrig jämföra dig med hur duktig andra är. Då kommer du inte komma långt. Om du tittar på dig själv och fokuserr på din kropp och dina mål så kommer du uppnå bäst resultat. Det roliga med pole dance är att man vill bli bättre och bättr hela tiden. Man vill ta sig an nya trick, svårare trick såfort man har lärt sig ett. Det get en sån enorm kick och boost för självförtroendet. Man blir beroende.

Är det något där ute som funderar kring pole dance så lämna en kommentar. Hjälper gärna till om det finns några frågetecken någonstans. Pole dance är hela mitt liv nu. Denna träningsform betyder SÅ mycket för mig så jag blir bara glad om jag kan hjälpa andra och visa hur fantastisk denna träning och dans är.

Tänk att till och med den lataste jäveln i stan kunde hitta en sport/träning/dans att brinna för. Varken jag, mina vänner och släktingar kan fortfarande knappt tro att det är JAG som gör alla dom där tricken..

5 kommentarer:

Zombie B Kitten sa...

Kul du skrev det här inlägget, är intresserad av att prova poledance dock finns det inte där jag bor så det får bli när jag flyttat!
Varit orolig huruvida mina klena axlar ska klara det men det får gå, är inte helt otränad:)
(har läst din blogg ett tag men aldrig kommenterat, gillar alla inläggen om poladance)

Mvh Maria

Anna sa...

Haha, jag har varit sugen på poledance ett bra tag nu. Dansar Burlesk för tillfället men vill ju testa på pole. Har tänkt som så många andra att det antagligen inte är någon idé med tanke på att jag inte har nån styrka i armarna. Skitbra att man fick veta detta nu då! :) Vet du nåt ställe som har pole? De enda jag har sett har kurser på ca 7 gånger, och det är svindyrt!

Malin sa...

Bra skrivet! :) Får samma kommentarer när folk frågar om de och man säger åt dom att prova. Dom flesta bleknar och säger exakt så som du skriver! :P

Du är duktig!

MalofTheGeek sa...

Åh! Då finns det hopp för mig också :D

Även om jag måste vänta ett tag, tills jag åtminstonde fyller 18, då min mamma inte uppskattar att jag vill börja på Pole Dance.. Verkar verkligen vara en sådan sjukt rolig träningsform :D Men, hur ofta i veckan tränar du? :) OCh äter du någon speciell kost? :)

Gabrielle sa...

Har lite funderingar kring poledance...

Har haft lite strul med min ena handled då och då, jag får ont i den. Tror att jag eventuellt slutit ut den lite på jobbet eller bara är klen. Sedan är jag som du var i början, sjukt otränad. Hur pass långt kommer man på en termin? Jag vill ju gärna komma i form, men har alltid tyckt att träning är något av det tråkigaste som finns. Men gillar att dansa, så funderar på om detta är någonting för mig. Så rädd att jag inte kommer orka och så har jag lagt massa pengar på det (är student, så min plånbok är inte den fetaste). Vad tror du? Maila gärna svar till mig, är lite dålig på det här med bloggar och hur man följer/hittar tillbaka till kommentarsfält. Skulle bli grymt glad för lite tips. gabrielle.s.baker@gmail.com

mvh /Gabrielle